artikelen
.................
Of we nu onze North Star volgen of niet, uiteindelijk arriveren we allemaal bij de finish. De Latijnse term Memento mori, komt vanuit het stoïcisme en betekent letterlijk ‘vergeet niet dat je zal sterven’. Nou niet bepaald een vrolijke gedachte, maar wanneer je tot op het bot beseft dat alles eindig en beperkt is, kan dat je juist veel ruimte geven.
De Franse filosoof Blaise Pascal schreef al in 17de eeuw dat alle problemen van de mensheid voortkomen uit het onvermogen van de mens om langere tijd alleen in een kamer te zitten. Nu – ruim vier eeuwen later en zo’n zeven en een half miljard mensen meer – lijkt dit een nog grotere uitdaging.
Crossroads is het thema van dit nummer. Ga er maar aan staan of liever óp. Een crossroad, kruispunt of tweesprong, is altijd spannend, want hoe weet je nou zéker welke richting je op moet? Dat wéét je ook niet, dat voel je.
Niemand wil een loser genoemd worden en zich er al helemaal niet een voelen. Maar in feite is het slechts een loze kreet, want je kunt pas werkelijk winnen als je een goede loser kunt zijn.
In onze voortdurende zoektocht naar de ‘heilige graal’ van gezondheid zijn er nooit eerder zoveel verschillende diëten geweest. Gezondheid is niet langer een middel, maar een doel op zich geworden. Toch kunnen we de áller belangrijkste voeding niet eten, noch drinken. Die is alleen maar te voelen.
Iedereen die weleens een tekort aan slaap heeft ervaren, zal het erover eens zijn: Nothing beats a good night sleep! Slapen zorgt voor een algehele reset en we doen het een derde deel van ons leven. Tenminste als het goed is. Maar wat is ‘goed’? Kan het nog beter? En heeft iedereen werkelijk die acht uur slaap nodig? Het leek mij daarom nu hét uitgeslapen moment om mijn licht eens op de donkerste uurtjes in ons bestaan te laten schijnen.
Net zoals je adem een loopje met je kan nemen, kun je je adem ook gebruiken om instant te vertragen. Dat lijkt een open deur en te simpel voor woorden, maar toch blijkt het een ware kunst. Eén die vergeten is weliswaar.
Petje af als je de Kilimanjaro bent opgeklauterd om maar niet te spreken van de K2 of de Mount Everest. Maar voor het verrassendste uitzicht is er een berg die minstens zo uitdagend is: de berg in jezelf.
Loop je vast? Last van chronische pijn? Stress? Trauma? ADHD? Gebrek aan focus? Microdosing kan uitkomst bieden. Het is de nieuwste trend en steeds meer mensen ontdekken wat minimaal gebruik van geestverruimende middelen ons kan leren over bewustzijn, sterven, verslaving en depressie.
Ken je dat? Je hebt een probleem, bent eindeloos met de oplossing bezig en dan ontdek je ineens dat deze zich recht voor je neus bevindt (of in ieder geval in de buurt).
Ons water. We voelen er vaak van alles aan en dat is niet zo verwonderlijk aangezien wij mensen er voor meer dan de helft uit bestaan. Maar wat voel je dan precies en wat moet je ermee?
In iedere Salt-lezer zit de roep naar avontuur. Dat mag duidelijk zijn. Toch willen we ook wel graag weten waar we zo ongeveer naartoe gaan. Maar wie letterlijk of figuurlijk de weg kwijt raakt, vindt ineens nieuwe wegen. En daarmee misschien wel de belangrijkste weg die je anders zomaar had kunnen mislopen.
Hoe je het ook wendt of keert; uiteindelijk willen we allemaal een gezond én gelukkig leven. En wist je dat je lever hier een mega belangrijke rol in speelt? Hij is hét werkpaard van ons lichaam, maar geven wij hem ook wel de zorg die hij verdient? Door goed voor je lever te zorgen, blijft hij zijn klus beter klaren. Je lever wordt dan niet alleen blijer, maar jij zelf ook! Dus als je niets op je lever wilt hebben, lees dan vooral verder.
Nooit had ‘seizoenkracht’ Roxane Catz gedacht dat ze ‘haar’ Amsterdam op een dag zou verlaten, totdat ze de toeristenterreur beu was. Ze verruilde de stad voor een dorp tussen de weilanden. Maar bracht het haar nu direct innerlijke rust? Uhhh... nou nee.
Een wit voetje halen, rood zien van schaamte, een donkerbruin vermoeden hebben of van de blauwe knoop zijn…Dit is slechts een greep uit de vele kleurrijke uitdrukkingen van onze taal. Kleur vertelt vaak meer dan woorden kunnen zeggen. Maar wat precies? Let’s discover some colour!
“Als jij niet eerst je zuurstofmasker opzet, kun je niets voor anderen betekenen.” Die kennen we inmiddels wel. Maar totaal en compleet van jezelf gaan houden, dat is toch andere koek. En dan heb ik het niet over ons kleine zelf (waar ik al in vorige Salts over schreef) dat neigt naar narcisme, maar over dat deel van ons wat we juist niet kunnen zien, maar alleen voelen en maar al te vaak negeren.
Het boek Een nieuwe aarde van spiritueel leraar Eckhart Tolle was nog nooit zo actueel als nu. Pas als het water tot aan onze lippen staat, zijn we vaak bereid om iets te veranderen. Reden genoeg om het stof ervan af te blazen en eens echt goed te gaan lezen. Zijn wij in staat om een evolutionaire sprong te maken?
Actrice en theatermaakster Julika Marijn is altijd nieuwsgierig naar krachtige vrouwen en voorvechtsters zoals Etty Hillesum, Lady Di en Helene Kröller-Müller. In haar voorstellingen gaf ze hen een unieke eigen stem. Op dit moment staat ze aan de vooravond van een nieuw avontuur: het spelen van de door haar zelf geschreven voorstelling Dat onverwoestbare in mij.Het is haar tweede ode aan Etty Hillesum, waarvan de eerste In duizend zoete armen (2003) alom geprezen werd in binnen- én buitenland. “Etty’s oeuvre is zo veelomvattend en verrijkend! Dus toen ze weer op mijn deur klopte, zei ik direct: já!”
‘Alleen’ is de titel van het boek dat Tim Voors (47) schreef over zijn wandeltocht die een half jaar duurde. Het is een kwetsbaar en tegelijk krachtig verhaal, dat met eigen foto-, schilderen tekenwerk is geïllustreerd en daarom met recht ‘a piece of art’ genoemd mag worden. “Het boek gaat in eerste instantie over mezelf, maar uiteindelijk ook over de lezer. ”
Vorige week kreeg ik te horen dat één van mijn dierbaren ongeneeslijk ziek is. Een paar dagen leek niets meer echt van belang en kwam ik ook tot niets. Tot ik op een dag besloot om de documentaire De nieuwe wildernis te kijken; een uitbundige compilatie van de flora en fauna in de Oostvaardersplassen, gedurende vier seizoenen.
Bij gezondheid denken we meestal als eerste aan voeding en beweging en niet zo snel aan onze geestelijke gesteldheid. Naar een psycholoog gaan we pas wanneer we denken dat we er zelf niet meer uit kunnen uitkomen. ‘Maar,’ zo legt trainer en consultant Wouter de Jong (37) ons uit, ‘we vergeten vaak dat alles altijd vanuit onze mind gebeurt.’
Anouk (33) is inmiddels de meest bekroonde rockzangeres van Nederland die ook nog eens internationaal is doorgebroken. Onlangs presenteerde ze haar nieuwste cd: Who’s your Mamma die ze in Amerika opnam en waarmee een droom uitkwam. “Deze cd is het bewijs dat ik gegroeid ben in alles wat ik doe. Het is mooi om dat in mijn muziek te herkennen.”
Wanneer ik eraan denk om voor een ‘TED-publiek’ te staan, bekruipt mij een benauwd gevoel. Alsof een grote, sterke hand zich langzaam maar zeker om mijn keel sluit. Maar tegelijk voel ik ook de opwinding van feel the fear and do it anyway. Vandaar dat ik me aan de opleiding Go Storytelling waagde, waarmee mijn eerste stap was gezet.
In deze tijd van fake news, fake accounts, Face(fake?)book, valse beloftes en andere vervalsingen, dreigen we steeds meer van de werkelijkheid te vervreemden. Onechtheid is overal. Ondanks onze aangeboren voorkeur voor echtheid. Dus hoe kunnen we de echtheid - in eerste instantie die in onszelf - weer ontdekken? Dit is de hamvraag waar het tijdens deze 37ste Masterclass omdraait en waar Arjan Eleveld ons meer over gaat vertellen.
Deze vraag is misschien wel de belangrijkste vraag die we onszelf kunnen stellen en maakt ongekende mogelijkheden in ons wakker. Zeker wanneer het om het bereiken van onze doelen gaat. Hans Koeleman, tweevoudig olympiër en ‘ambassadeur van de expansie’, vertelt ons waarom. Tijdens de 36ste Masterclass van Mind&Health neemt hij ons mee in zijn verhaal vol avonturen, anekdotes en inzichten. Een man met een missie en een storyteller pur sang.
Passie! We lezen en horen erover, te pas en te onpas. Het is het cement in onze relaties, de motivator voor ons werk en de drijfveer van onze levenslust. Dat klinkt geweldig, maar wát betekent passie nu precies? En wat doe je als je niet weet wat je passie nu werkelijk is? Dat wordt ons deze 30ste Masterclass van Mind&Health haarfijn uitgelegd door psycholoog, coach en trainer Albert Sonnevelt
Ikigai, Hygge, Lagom, Sisu, Còsagach…Pardon!? Nee, m’n toetsenbord is niet op hol geslagen, want dit is slechts een greep uit de titels van de laatste boekentrend. Een trend die op zoek gaat naar oude volksgevoelens, tradities, normen en waarden die ons eraan herinneren waar het leven ook alweer over gaat. Iets wat we in al onze haast soms lijken te zijn vergeten.
‘Doe niet zo ongezellig! is een veel gehoorde reactie wanneer je tijdens een avondje stappen zonder opgaaf van redenen ineens een frisje bestelt. ‘Ongezellig?! Ongezellig?!’ dat willen we toch niet zijn! Maar hoe gezellig bén je en blijft het (nog) wanneer je niet (meer) drinkt? Journalist Roxane Catz kan er inmiddels over meepraten.
Renate Dorrestein (55) wist van jongs af aan dat ze schrijfster wilde worden. Ze regelde haar eigen opleiding door direct na het Gymnasium als leerling-journaliste bij Panorama te gaan werken en daarna als freelancer ook voor andere weekbladen. Haar jarenlange ervaring als verslaggeefster legde de basis voor haar latere schrijfstijl. Inmiddels is ze één van de meest succesvolle schrijfsters van Nederland en heeft ze meer dan twintig boeken op haar naam staan.
Vorige week kreeg ik te horen dat één van mijn dierbaren ongeneeslijk ziek is. Een paar dagen leek niets meer echt van belang en kwam ik ook tot niets. Tot ik op een dag besloot om de documentaire De nieuwe wildernis te kijken; een uitbundige compilatie van de flora en fauna in de Oostvaardersplassen, gedurende vier seizoenen.
‘Doe niet zo ongezellig! is een veel gehoorde reactie wanneer je tijdens een avondje stappen zonder opgaaf van redenen ineens een frisje bestelt. ‘Ongezellig?! Ongezellig?!’ dat willen we toch niet zijn! Maar hoe gezellig bén je en blijft het (nog) wanneer je niet (meer) drinkt? Journalist Roxane Catz kan er inmiddels over meepraten.
Brandon Bays (62) reist over de hele wereld om zoveel mogelijk mensen te laten kennis maken met haar levenswerk, The Journey: een diepgaande methode om jezelf te helen. ‘Mijn ziekte heeft me letterlijk thuisgebracht en me geleerd wie ik in wezen ben.’
Had ik het maar nooit gezegd. Dat van die rust in Amsterdam. Dat is de Goden verzoeken natuurlijk. Hierna gebeurde er van alles om het tegendeel te bewijzen. Zo gingen ze drie panden naast ons grondig verbouwen en werden we ineens iedere ochtend rond zeven uur ons bed uit gedrild.
“Waarom blijven we niet gewoon thuis deze zomer?” stelde manlief voor. Zijn vraag bleef even in de lucht hangen, maar viel al snel prettig bij me binnen. Ja, waarom ook eigenlijk niet? Er waren wat wijzigingen in de vakantieplannen gekomen waardoor onze geplande vrije tijd in de verdrukking kwam.
“Wat je van ver haalt is lekker!” was altijd mijn credo. En dan heb ik het niet over die mannen die hun bruidjes in Thailand shoppen, maar over de inwendige mens. Ik ben daarom dol op buitenlandse (super)markten en kan het nooit laten om, vóór vertrek naar het thuisfront, er nog even m’n slag te slaan.
“Komen jullie vandaag mee mijn nieuwe boot inwijden voor de zomer?” vraagt vriendin L. terwijl ik mezelf net zuchtend achter m’n bureau had gezet om onder andere mijn column voor dit fijne tijdschrift te schrijven. Zuchtend, niet omdat ik het vervelend vind, maar omdat een hardnekkige ‘doodlijn-schrijfster’ als ik op de eerste stralende dag van het jaar domweg geen keuze meer heeft tussen iets leuks gaan doen of schrijven.
Geluk dwing je af door hard te trainen! Net terwijl ik met mijn trouwe choco-Mini de bocht neem, krijg ik ‘um in mijn linker ooghoek: die abri met deze meedogenloze tekst van de dames en heren Nike. Ik rij er nog eens een extra rondje voor om. Wellicht heb ik me vergist. Maar nee, het staat er echt. Slik!
Als je aan een ingewikkelde puzzel begint, is het slim om eerst de stukjes aan de rand te leggen. Langs de kust van Wales hebben ze dat ook gedacht en is de puzzel eindelijk klaar. Hiermee is dit het eerste land ter wereld met een wandelroute langs zijn totale kust.
Nergens bestaat meer verwarring als het op het gebied van voeding. Wat de ene dag wordt aangeprezen blijkt een dag later toch niet zo gezond. Chefkok Simone Parris (39) gelooft daarom alleen maar in de eeuwenoude basisprincipes van de macrobiotiek, een leer die uitgaat van het natuurlijke evenwicht. “Het is beslist geen dieet, maar een logische levensstijl die we simpelweg zijn vergeten.”