Make U-Turn Now

“Als jij niet eerst je zuurstofmasker opzet, kun je niets voor anderen betekenen.” Die kennen we inmiddels wel. Maar totaal en compleet van jezelf gaan houden, dat is toch andere koek. En dan heb ik het niet over ons kleine zelf (waar ik al in vorige Salts over schreef) dat neigt naar narcisme, maar over dat deel van ons wat we juist niet kunnen zien, maar alleen voelen en maar al te vaak negeren. (Beeld: Unsplash)

Schermafbeelding 2021-01-06 om 18.17.13.png

Op een slapeloze nacht belandde ik in de podcast van de Amerikaanse Rich Roll (ooit getipt in de Salt nieuwsbrief, red), waarin hij ene Kamal Ravikant (wie kent hem niet? Ik niet in ieder geval) interviewde over hoe hij zijn eigen leven had weten te redden. Bijna twee uur heb ik ademloos liggen luisteren. Want hoe had deze Kamal dat gedaan? Hij was rücksichtslos van zichzelf gaan houden! Say whát?! Ja, je leest het goed, want alles valt of staat bij de mate waarin we daartoe in staat zijn.

Mocht je trouwens nu al denken dat het hier om een of andere softy gaat dan heb je het mis. Deze van origine Indiase alleskunner is namelijk beslist geen doetje. Hij diende als infanteriesoldaat bij het Amerikaanse leger, beklom de Himalaya, liep negenhonderd kilometer door Spanje en was medeoprichter van meerdere succesvolle bedrijven in Silicon Valley, waar hij jarenlang zijn ziel en zaligheid aan gaf. Letterlijk, want toen hij door het noodlot werd getroffen en zijn bedrijf ten onder ging, voelde dat ook zo voor hemzelf. Niet zo raar, aangezien hij zich geheel en al had geïdentificeerd met zijn werk.

Hij werd ziek, voelde zich steeds ellendiger en vertoefde dagenlang depressief in bed. Onomwonden vertelt hij over zijn dark night of the soul, waarin hij overwoog om van de Bay Bridge in San Francisco te springen, maar zelfs daar de kracht niet meer voor had. De volgende ochtend strompelde hij – als in een impuls – naar zijn bureau, opende zijn notebook en schreef daarin vanuit het niets een vow, oftewel een eed; een gelofte om volledig en totaal van zichzelf te gaan houden. De komende maand zouden al zijn gedachten, keuzes en handelingen hieraan zijn gewijd; I’m gonna love myself. No matter what!

Saltpicture.png

The power of commitment
“Ik snapte totaal niet waar deze impuls ineens vandaan kwam,” vertelt hij vol ongeloof. “Het laatste wat ik had kunnen bedenken was om een beetje van mezelf te gaan zitten houden. Ik haatte mezelf!” Maar hij had het zichzelf beloofd en een eed gaat zelfs nóg een stap verder: commitment. “Ik geloof erg in de kracht van commitment. Als je jezelf volledig committeert, kun je werkelijk alles aan en dóe je het gewoon. Niets in het leven geeft je meer zelfvertrouwen dan het vermogen om je woord na te komen. Niet alleen naar anderen, maar vooral naar jezelf. Jezelf daarin trainen, gaat je meer brengen dan je kunt bedenken. Of het nu over je gezondheid, je relatie, je werk gaat of wat dan ook. Want hoe vaak hebben we niet goede voornemens? Vooral met Nieuwjaar. En hoe lang houden we het vol? Een voornemen is daarom niet genoeg, you’ve got to commit man!

Hij was dus tot alles bereid en is het aangegaan. Met de intensiteit waarmee je jezelf op zou willen trekken, wanneer je nog net met je vingers aan een klif boven de afgrond hangt. Een wijze vriend had hem ooit al eens gezegd dat de vonk van het leven van binnen naar buiten beweegt. Dat inzicht heeft hem geleid. Het vroeg om volledige overgave en de bereidheid om heel goed te gaan kijken en voelen wat zich nu werkelijk in hem afspeelde. Een behoorlijke uitdaging voor iemand wiens focus altijd naar buiten gericht was geweest. Maar het was voor hem letterlijk buigen of breken.

Omdat Kamal meer van de praktijk is dan van de theorie, ging hij als een wetenschapper aan de slag. In zijn appartement en helemaal alleen zocht hij naar de meest effectieve en praktische manieren om zo snel mogelijk van zijn pijn en angst af te komen. Kamal, toen al een fervent schrijver, beschreef vanaf dat moment nauwkeurig en genadeloos eerlijk hoe hij bij zichzelf te rade ging. Hij probeerde van alles uit om te ervaren wat wel werkte of juist niet, waar hij in slaagde en ook waar hij in faalde.
Na de nodige trials and errors had hij een aantal simpele oefeningen voor zichzelf uitgedokterd die hij consequent bleef uitvoeren. Dit resulteerde in een steeds rustiger gemoed, zodat hij het leven verrassend anders begon te ervaren. De juiste mensen kwamen plotseling op zijn pad en nieuwe kansen dienden zich aan. Life suddenly became magic is wat hij letterlijk schrijft.

Love yourself like your life depends on it.jpg

Waar, eerlijk en rauw
Love yourself like your life depends on it werd de titel van het boekje van slechts zevenduizend woorden over wat hem heeft geholpen tijdens dit hele ‘overlevingsexperiment’. In eerste instantie was het alleen voor zichzelf bedoeld, maar later gaf hij het ook aan een paar vrienden die door zware tijden gingen. Zij bleken er veel baat bij te hebben. Zo ook zijn vriend en schrijver James Altucher (van de gelijknamige en zeer populaire podcast). Deze moedigde hem aan om zijn verhaal naar buiten te brengen, terwijl dat never nooit zijn bedoeling was. Hij was als de dood. Toch heeft hij zijn angst kunnen overwinnen en begon zo zijn boekje voorzichtig zelf via Amazon te verkopen. En wat bleek? Het ging compleet viral en hij verkocht meer dan een half miljoen exemplaren! Zijn mailbox ontplofte met dankberichten afkomstig van mensen die schreven wat het boek bij hen teweeg had gebracht, hoe het hun leven had verbeterd en zelfs gered. Van tieners tot bejaarden, van vrouwen, maar ook van net zoveel mannen. Juist omdat het niet zo’n typisch zelfhulpboek is. Een eerlijk en rauw relaas van een ‘stoere’ en ‘succesvolle’ man die van hoog was gevallen, zijn kwetsbaarheid durfde te tonen en de moed heeft gehad om zijn weg terug naar zichzelf te beschrijven om het vervolgens naar buiten te brengen. Als er iemand zijn angst om voor gek verklaard te worden had overwonnen, was Kamal het wel.

DE BELANGRIJKSTE LESSEN DIE HIJ LEERDE WAREN:

  • Dat pijn en verdriet onze belangrijkste leraren en motivators zijn.

  • Dat de kracht van commitment enorm is.

  • Dat onze breinen plastisch zijn en je ze consistent kunt ‘kneden’.

  • Dat je kwetsbaarheid tonen versterkend werkt.

  • Dat iets creëren zonder resultaat te verwachten wonderen kan opleveren.

  • Dat hoe banger je bent, hoe beter het wordt. There’s always magic on the other side!

  • Dat alle antwoorden in jezelf zitten als je maar bereid bent ernaar op zoek te gaan.

  • Dat je geen fouten kunt maken alleen maar meer inzicht kunt verkrijgen.


Hij ontdekte dat het donker niet was te bevechten. Zolang hij in die donkere kamer bleef rond struikelen, bleek de enige oplossing toch echt om domweg de dichtstbijzijnde lichtknop aan te doen. Dit begon voor hem bij het vergeven van zichzelf. Volgens Kamal is dat de eerste belangrijke stap naar vrijheid, omdat het verleden je anders vast blijft houden.

Schermafbeelding 2021-01-06 om 18.17.42.png

Sit with your shit
Hiervoor geeft hij ons een hele eenvoudige oefening, waarin je min of meer al je oude shit ongezouten opschrijft. Ieder stukje onverdeeld doorvoelt en er echt even mee blijft zitten: sit with your shit! Daarna schrijf je op dat je jezelf voor alles vergeeft en je blijft schrijven net zolang totdat je een shift voelt (en dat gaat gebeuren als je het full-hearted doet). Vervolgens verscheur je het, verbrand je het of spoel je het door de plee. Het maakt niet uit; zo lang je het maar laat gaan. Het gaat om de symboliek en de intentie. Dit maakte hem al direct een stuk lichter.

En ondanks het feit dat hij er nog geen bal van geloofde, begon hij daarna de woorden I love myself naar zichzelf toe uit te spreken. Hardop en in zijn hoofd, bij wijze van een mantra, zijn mental loop, zoals hij het noemt. Ook mediteerde hij iedere dag zeven minuten met diezelfde woorden, waarbij hij zich voorstelde dat er licht van boven via zijn hoofd zijn hele lichaam doorstroomde. Ondertussen luisterde hij naar een relaxed instrumentaal nummer dat hij alleen maar hiervoor gebruikte. Verder ademde hij dagelijks een paar maal tien keer diep in en uit en besteedde hij vijf minuten voor de spiegel om in zijn eigen ogen te kijken. Beide oefeningen met wederom de mental ‘love-loops’. Met name van die laatste krijg je wellicht rode vlekken in je nek. Van de gedachte alleen al.

Het bijzondere en leuke van dit boek is dat Kamal je op een hele aanlokkelijke en herkenbare toon precies de inspiratie geeft om het zelf te willen doen. Hij neemt je als het ware bij de hand. Zonder ook maar enige pretentie. Hij vertelt dat juist de weerstand die ook hij voelde hem zoveel heeft gebracht. In de sportschool krijg je immers alleen spieren door consistent met weerstand te werken. Affirmaties uitspreken – ook voor een spiegel – is op zich niets nieuws, maar als het je lukt om door de weerstand heen te breken, gebeurt het wonder. De weerstand komt namelijk alleen maar door de gedachten in je hoofd. En vergeet niet dat je hoofd ooit alle problemen heeft veroorzaakt. The mind will rebel, so take it easy. Step by step.

Tenslotte stelde hij zichzelf vragen in de trant van: “als ik werkelijk ten diepste van mezelf zou houden, wat zou ik dan nu doen?”. Het woordje ‘als’ is daarbij geweldig bedacht, want als je nog niet (genoeg) van jezelf houdt, hoef je het je alleen nog maar voor te stellen en bubbelt het voor jou juiste antwoord als vanzelf naar boven.

Schermafbeelding 2021-01-06 om 18.17.57.png

Coasting
En dat is ook direct het hele eieren eten: gebruik je verbeelding, net zolang totdat je het voelt. Al is het nog maar kort. Zet door! Dan voel je al na een tijdje een shift. “And when you shift, everything shifts.” Kamal koppelt het gevoel van liefde aan licht. En iedereen kan het beeld of gevoel van licht oproepen. Waarom? Omdat het onze essentie is (en dat heb ik niet van Jomanda, maar is pure metafysica). Al na één maand merkte hij dat het rustiger in hem werd. Dat er steen voor steen andere wegen in zijn brein werden aangelegd en hij vanuit een geheel ander perspectief, namelijk vanuit zijn hart ging leven. Kortom, zich sereen en rustig voelde.

Maar laat de champagnefles nog maar even dicht. Want na verloop van tijd kwam er toch de klad in. Hij oefende minder en vergat het zelfs soms helemaal. Het ging toch goed? Coasting noemt hij dat; je stopt met trappen omdat je denkt dat je vanzelf blijft fietsen. Het maakte dat hij wederom crashte en daardoor de noodzaak voelde om zijn oefeningen te hervatten. Nu, acht jaar later is het boek opnieuw uitgegeven en dit keer bij een officiële uitgever. In deze uitgave heeft Kamal er nog twee delen aan toegevoegd, te weten: The manual, waarin hij met nog meer precisie zijn onderzoek en al zijn ontdekkingen uit de doeken doet en The lesson, waarin hij – bij wijze van waarschuwing – openlijk schrijft over zijn tweede val en hoe belangrijk het is om je mentale huishouding te blijven doen, net zoals je iedere dag je tanden poetst. Want hoeveel bedrijven hij ook heeft opgezet (en inmiddels financiert) en hoeveel kilometers hij ook heeft gelopen en geklommen, zijn meest uitdagende reis was en is nog steeds die van zijn hoofd naar zijn hart. Van angst naar liefde. En op dat pad is geen weg terug.

Voel jij dat je eigenlijk te veel drinkt (of andere drugs gebruikt)? Zou je er graag anders mee om willen gaan en vind je het lastig om erover te praten? Wil je leren hoe je de teugels in eigen hand kunt nemen, zodat jíj weer de baas wordt en niet je hand? Ik kan je daarbij helpen.