Minder drinken of helemaal stoppen?

“Moet ik écht helemaal stoppen of zou ik ook gecontroleerd kunnen leren drinken?” Deze vraag wordt me regelmatig gesteld wanneer ik met iemand begin te werken. Ik snap die vraag heel goed en leg dan uit dat het bij mij niet over controle gaat. Want wanneer je te vaak te veel drinkt ben je juíst voortdurend met het controleren van je emoties bezig. Het oplossen van je verslaving gaat daarom vooral over het tegenovergestelde van controle: overgave.

Lees verder onder het kader…


Drink jij meer dan je lief is of gebruik je andere zaken om je te verdoven? En zou je graag weer de baas willen worden? Zelf heb ik ruim 25 jaar gezocht naar een oplossing voor mijn onmatigheid en heb door grondig onderzoek, vallen en opstaan een (h)eerlijke manier gevonden om weer voluit te leven. Kijk op mijn coachingpagina hoe ik ook jou verder kan helpen.


Door de controle en dus de strijd in je hoofd op te geven, ontkracht je je dwingende denken. Of beter gezegd: heeft je denken het niet meer voor het zeggen. Wanneer je voelt dat je niet meer de baas bent, is het daarom zaak om dat weer wél te worden. Maar hoe krijg je dan weer de touwtjes in eigen hand als het juist de bedoeling is om je over te geven? Dat lijkt misschien behoorlijk paradoxaal, maar is het allerminst. Je overgeven is namelijk heel iets anders dan opgeven, want overgave is een opgave. Namelijk de opgave om domweg niet meer te geloven wat je allemaal denkt. Zoals bijvoorbeeld dat je iets van buitenaf moet nemen om je beter te voelen.

Van binnen naar buiten

“Deze bijzondere vaas kreeg ik van een cliënt cadeau nadat we een maand hadden samengewerkt, met de tekst: “Vanaf het moment dat ik het wijnglas heb omgedraaid, ben ik gaan bloeien.”

Alcohol drinken is niet iets wat we van nature zouden doen. We hebben het leren drinken omdat het erbij hoort en ‘gewoon’ deel is van onze cultuur. Maar hoe ‘gewoon’ is dat eigenlijk? Steeds meer mensen zijn bewuster aan het leven en zichzelf dit soort vragen aan het stellen. Ook op social- en in andere media worden de nadelige gevolgen van alcohol & co breed uitgemeten. Maar op angst inspelen resulteert zelden in duurzame verandering. Angst werkt eerder averechts. Want uiteindelijk dronk ik zelf vaak om mijn eigen angst niet te hoeven voelen. Angst om niet goed, leuk of slim genoeg te zijn. In combinatie met de diepgewortelde overtuiging dat drank en drugs onlosmakelijk waren verbonden met gezelligheid, verbinding en een sprankelend leven. Maar ook angst om mijn werkelijke behoeftes te (h)erkennen en werkelijk te voelen.

Dit hele psychologische, strategische en geconditioneerde opgebouwde denkpatroon noem ik ook wel ‘het monster’ en heb ik overigens niet zelf bedacht. ‘Monster’ staat in feite voor niets anders dan het zogenaamde ‘ego’, oftewel ons overlevings- en verdedigingsmechanisme, bedoeld om onze jarenlang en zorgvuldig opgebouwde identiteit veilig te stellen. Hoe meer je daarin blijft geloven, hoe lastiger je leven wordt. Totdat het zo lastig wordt dat je rock bottom gaat en je óf het roer omgooit óf letterlijk verzuipt.

Genot & geluk

Iedereen die een glas wijn drinkt, voelt íets. Het is dus nooit zo dat het je alleen maar om de smaak gaat, maar ook om het gevoel dat erbij komt kijken. Al is het maar de kleinste buzz. Daar is wat mij betreft ook helemaal niets mis mee. Ik ben niet tégen alcohol. Alcohol is in mijn ogen zeker niet de bad guy nor girl. Het is een genotsmiddel en kan daarom absoluut bijdragen tot de feestvreugde. Genotsmiddelen zijn echter bedoeld om af en toe van te genieten, dan blijft het leuk. Als je ze steeds vaker nodig hebt om je goed te voelen, bevind je je in de verkeerde trein. Dan is het genot je geluk in de weg gaan zitten.

Gelukkig is er altijd weer een volgend station waar je uit kunt stappen. Een besluit is daarvoor het enige wat nodig is. Dat is dé belangrijkste eerste stap. De tweede stap is dat je het ook gewoon gaat dóen. En dat is direct de lastigste, want als je het gewoon kon doen, dan had je het natuurlijk al lang gedaan. Of het nu om stoppen of minderen gaat. Je kunt nog zo gemotiveerd zijn maar voor het duurzaam omkeren van een vastgeroeste gewoonte is meer nodig, namelijk een ervaren conducteur die je weer in de goede richting begeleidt.

Awareness

Je kunt pas iets veranderen als je het ook kunt zien. Het volledig in kaart krijgen van je gewoonte, oftewel: je compleet en helder gewaar zijn van al je gedachten en neigingen is daarom dé sleutel naar de poort der bevrijding. Awareness is the key, zoals dit in het Engels altijd weer treffender klinkt. Door ten diepste je uit de hand gelopen gebruik te onderzoeken, valt het kwartje (en vaak ook de hele jackpot) al snel en ben je ineens in staat andere en betere keuzes te maken.

Dat hoeft helemaal geen lang proces te zijn zoals zo vaak beweerd wordt en kan al binnen één maand. Hiervoor zet ik je in de rol van ‘hoofdonderzoeker’ en ben ik jouw toegewijde assistent die alsmaar naast je loopt met een uitgebreide toolkit. Hiermee voorzie ik je van het beste gereedschap om jouw eigenste onderzoek perfect te kunnen verrichten. Op die manier kom je er ook achter dat het niet zozeer over de relatie tussen jou en alcohol ging, maar eerder over de relatie tussen jou en jezelf en dat alcohol slechts een symptoom was om iets niet of juist wél te voelen.

Vrijheid

The bottom line is dat je je – net zoals iedereen – sowieso goed wil(de) voelen. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. De ellende is dat je hiervoor een uiterst verslavend middel bent gaan gebruiken, wat zich in de loop der tijd tegen je heeft gekeerd. Na jouw onderzoek met alle opgedane ervaringen, geef je mij uiteindelijk jouw eigen antwoord. En als je het werk grondig hebt verricht (wat je nog geen uur per dag kost) klopt dat altijd. Ieder mens is nu eenmaal anders en geen resultaat daarom identiek, maar het gevoel van vrijheid is wat bij iedereen overheerst.

Want zolang je nog in het verhaal van ‘wél-of-niet-drinken’ zit en ‘braaf-zijn-of-rebels’, leef je in een voortdurende spagaat. Hiermee houd je de spanning van de verslaving in stand, waardoor monster je nog regelmatig mee naar zijn hol sleept. En daar word je niet blij van. Maar door opnieuw te leren voelen en ervaren wat jou wél goed doet, groeit je bewustzijn oftewel jouw ‘spirit’. Van daaruit ziet de wereld er ineens zoveel vrijer uit en maak je keuzes waar je blij van wordt. Dat smaakt pas écht naar meer.

Voel jij dat je eigenlijk te veel drinkt (of andere drugs gebruikt)? Zou je er graag anders mee om willen gaan en vind je het lastig om erover te praten? Wil je leren hoe je de teugels in eigen hand kunt nemen, zodat jíj weer de baas wordt en niet je hand Ik kan je daarbij helpen.