Stoppen met alcohol? Of beginnen met vrij te leven?

Schermafbeelding 2019-03-21 om 19.09.24.png

‘HELP! Kan ik je straks even bellen?’, appte een cliënt me vanmorgen.

Ik had zijn bericht min of meer verwacht en ik zal je vertellen waarom.

Tom (en dit is uiteraard niet zijn echte naam) meldde zich vorige maand met het verlangen om minder te drinken. Te vaak was hij erdoor in de problemen geraakt en hij (en met name zijn vrouw) was er nu helemaal klaar mee.

Wat wil je? Dit is altijd de eerste logische vraag die ik mensen stel. En wat me keer op keer opvalt is dat ze daar echt over moeten nadenken. Ik herken dat, want het heeft bij mij ook lang geduurd voordat ik erachter kwam wat ik nu werkelijk wilde in mijn leven.

Wat wil je écht?

Ook Tom moest over mijn vraag nadenken, want het was toch wel duidelijk? Hij kwam bij mij om meer controle te krijgen over zijn drankgebruik. Maar wat hij op dat moment (nog) niet besefte, was hoezeer hij tot nu toe wèrd gecontroleerd. Niet eens zozeer door de alcohol, maar door zijn gedachten én emoties die met de alcohol gepaard gingen.

Vorige week vertelde hij me dat hij het weekend met wat (drank)vrienden zou gaan stappen. Het plan was om naar een biercafé te gaan. Eerst zouden ze wat gaan snacken en daarna zou het feest beginnen.

Lees verder onder het kader…


Drink jij meer dan je lief is of gebruik je andere zaken om je te verdoven? En zou je graag weer de baas willen worden? Zelf heb ik ruim 25 jaar gezocht naar een oplossing voor mijn onmatigheid en heb door grondig onderzoek, vallen en opstaan een (h)eerlijke manier gevonden om weer voluit te leven. Kijk op mijn coachingpagina hoe ik ook jou verder kan helpen.


Al gaande leer je

Aangezien ik niet van de ‘drank-politie’ ben, mag bij mij altijd alles. Graag zelfs! Want hoe leuk en interessant mijn woorden ook mogen klinken, iemands eigen ervaring is zijn (of haar) beste leermeester. Learn as you go! is mijn motto en ‘fouten’ bestaan niet.

Uiteraard ben ik wél van de suggesties en het vragen stellen en dus vroeg ik hem of het wellicht een beter idee was om zijn vrienden op de hoogte te stellen van waar hij mee bezig is en voor te stellen liever samen iets te gaan eten. Maar Tom verzekerde me dat het ‘wel goed kwam’ en dat het biercafé nu eenmaal de afspraak was. Uiteindelijk besloten we dat hij mij in ieder geval vóór de desbetreffende avond zou bellen. Dat zou hij doen. Niet dus.

Wat was hier aan de hand?

Je zou toch denken dat iemand die de moeite neemt om regelmatig twee uur hier naartoe op en neer te rijden én ook nog geld betaalt om ergens van af te komen, zich aan een dergelijke afspraak houdt? Ja, dat zou je denken. En dat dacht hij ook toen hij het met me afsprak. Maar toch was hij het zomaar geheel en al vergeten.

Hocus pocus focus!

Die avond had hij daarom meer gedronken dan hem lief was en de rest van het weekend dan meteen ook maar, ‘want het was nu toch al fout gegaan...’. Hoe herkenbaar! Voor mij in ieder geval!

Door schade en schande (lees: al mijn eigen ervaringen), gecombineerd met mijn honger én dorst naar bevrijding, heb ik mijzelf inmiddels kunnen voorzien van de beste lessen.

En de belangrijkste is tegelijk de simpelste, namelijk:

Jouw focus bepaalt jouw uitkomst! Oftewel: de energie volgt jouw focus.

Als je intentie - absolute helderheid over wat je wilt - duidelijk is en jouw focus daarop is gericht, dan is het dát wat je te zien krijgt (in jouw belevingswereld).

Als je denkt dat je iets niet kunt of juist wél, dan krijg je in beide gevallen gelijk.

Het allerbelangrijkste hierbij, is dat je het ook helemaal voelt. Betrek al je zintuigen erbij. See it, feel it, be it!

Met andere woorden: wanneer je in staat bent om je intentie ook daadwerkelijk voor je te zien - alsof het al gebeurd is - dan gebeurt er iets wonderlijks. Je brein maakt namelijk geen verschil tussen dát wat je werkelijk ziet of hetgeen je met je verbeeldingskracht opwekt.

Het hele placebo-effect is hierop gebaseerd en daarvan weten we inmiddels dat het geen onzin is. De kracht van onze mindset is mega!

Craving & comfort

Tegelijk is dit ook onze valkuil, want we zijn eerder geneigd negatief te denken dan positief. Dat heeft - heel kort door de bocht - te maken met het feit dat de mens van nature in de overlevings-stand staat. We zijn dus eerder op gevaar gefocust.

Daarom ervaren we ook veel weerstand in de vorm van stress, waar we natuurlijk het liefst van af willen, waardoor we massaal comfortseekers zijn geworden. Ik weet, dit klinkt allemaal nogal gechargeerd en over één kam geschoren, maar wie de schoen past...

Tijdens ons gesprek kwam Tom erachter dat hij zich toch meer had gefocust op het bier drinken dan op zich goed en helder voelen. Hij dacht dat hij het wel kon controleren, maar vergat hoe zijn lichaam hem al snel in z’n greep kreeg op het moment dat hij alcohol ging drinken. En hoe het bepaalde stoffen in zijn hersenen produceerde die de enorme craving, ‘trek’ veroorzaakte. En dat is precies wat verslaving is: je wordt letterlijk naar het verleden - het bekende gevoel - teruggetrokken. Je blijft je acties herhalen.

Your personality creates your personal reality! -  Joe Dispenza

Gedachten zijn de taal van je mind en gevoelens zijn de taal van je lichaam. Deze zijn niet gescheiden, maar voortdurend interactief.

Een gewoonte is iets wat je je hebt aangeleerd (mind) en wat je heel vaak doet, waardoor je lichaam het heeft geïntegreerd. Denk aan hoe je voor de eerste keer autorijles kreeg, hoe je over alles moest nadenken en hoe je het nu doet: onbewust bekwaam. Je draait automatisch onbewust een programma af. Je hoeft er niet meer over na te denken.

Wat als?

Wij mensen (en dit heb ik uiteraard niet van mezelf) denken zestig tot zeventigduizend gedachten per dag. Die gedachte alleen al vind ik vermoeiend, maar - en nu komt het -  zo’n negentig (!) procent daarvan zijn dezelfde als de dag ervoor. En dat doen we ook nog ‘es onderbewust!

En als je dan bedenkt dat dezelfde gedachten altijd zullen leiden tot dezelfde keuzes en dezelfde keuzes leiden tot hetzelfde gedrag en hetzelfde gedrag dezelfde emoties genereert, die op hun beurt weer je gedachten sturen, dan word je dus voortdurend gedreven door je onbewuste en automatische impulsen vanuit het verleden. Mijn liefdochter maakte hier een briljante en hilarische voorstelling over, die je nog steeds kunt gaan zien!

Ook hierin wordt het duidelijk hoe on-vrij we zijn. Oops!😳

Terwijl we dachten dat we zo autonoom waren en alles toch redelijk goed onder controle hebben. En als jij dat nog steeds denkt – good for you! Dan is dit verhaal niet echt interessant voor jou en kan je gewoon doorgaan met je leven.

Dit verhaal is daarom alleen maar interessant voor diegenen die zich met enige regelmaat achter de oren krabben en zich afvragen waarom ze precies doen wat ze doen en waarom ze zich ‘wel oké’ of in het minste geval ‘slecht’ voelen en niet geweldig.

Nieuwe keuzes

Het gaat dus over een hele nieuwe manier van ‘zijn’, want met alleen maar positief denken kom je er niet. Met ons denken hebben we al ons gedoe gecreëerd, dus daarmee kunnen we het never nooit niet oplossen

Einstein bevestigde dit al:

Schermafbeelding 2019-03-21 om 19.07.22.png

Wie je bent, wordt dus vooral bepaald door hoe je je voelt en hetgeen je vanuit dit gevoel doet.

Dus wanneer je een andere realiteit wilt ervaren, dan zul je je bewust moeten worden van je gedachten, je gewoontes en je gedrag en die simpelweg gaan veranderen.

Klinkt simpel, denk je nu wellicht, maar dóe het maar eens!

Dat is precies waar het om draait bij verandering: veranderen is niets anders dan nieuwe, andere keuzes gaan maken dan je altijd deed. En ja dat voelt oncomfortabel.

Ontmaskering

Waarom? Omdat je hele lichaam al gauw in opstand komt. Dat draait namelijk het liefste op het oude, veilige programma. En daarom ervaar je onprettige en onrustige gevoelens die domweg vragen om gepamperd te worden. Dus dan neem je nog wat koekjes, check je voor de zoveelste keer je social media of schenk je jezelf nog een extra glas wijn in.

Wanneer je je daarom bewuster wordt van alle gewoontes die je in je ‘oude zelf’ gevangenhouden, kun je ook bewust gaan kiezen om het anders te gaan doen.

Dan ben je begonnen met het creëren van je nieuwe Zelf, en wordt het schijnbare onmogelijke ineens mogelijk, omdat je je ‘schijnbare’ kleine ‘zelf-je’ hebt weten te ontmaskeren.

De boodschap die ik mijn cliënten bij hun eerste sessie meegeef (met een notebook voor al hun bevindingen).

De boodschap die ik mijn cliënten bij hun eerste sessie meegeef (met een notebook voor al hun bevindingen).

Voel jij dat je eigenlijk te veel drinkt (of andere drugs gebruikt)? Zou je er graag anders mee om willen gaan en vind je het lastig om erover te praten? Wil je leren hoe je de teugels in eigen hand kunt nemen, zodat jíj weer de baas wordt en niet je hand? Als jouw coach kan ik je daarbij helpen.