Geluk moet je doen
/Geluk. We willen het allemaal en wensen het elkaar ieder jaar weer, maar zijn we ook gelukkig? De eerste Masterclass van Mind&Health dit jaar gaat daarom over deze felbegeerde staat van zijn. Gelukexpert Pep Degens legt uit waarom we het vaak in de verkeerde dingen zoeken en wat we kunnen doen om het te ervaren. Een letterlijke Peptalk van een man die van geluk zijn werk heeft gemaakt en gelukkig is.
Het is de drukstbezochte Masterclass ooit. Geluk is booming! Nog nooit was er zoveel te koop, te doen en te lezen dat ons belooft gelukkig(er) te worden. Ook ik ben een gretig afnemer en doe er mijn voordeel mee. Al is het alleen al omdat ik vanaf dag één voor het tijdschrift Happinez mag schrijven. Zelfs mijn hond heet Happy en niet voor niets. Ik hoef maar naar haar te kijken om me direct gelukkiger te voelen. Maar of zij nu ook vindt dat ze happy is? Ik denk zeker te weten van wel, maar zij vindt niks. Ze is gewoon wat ze is: een schijnbaar tevreden hond, zonder oeverloze en vermoeiende dialogen in haar hondenbrein. Met deze constatering kom ik in één keer bij de essentie van Pep’s talk: wij mensen hebben een mind - onze gedachten - waarmee we veel onbewuste maar ook bewuste keuzes kunnen maken. Onze gedachten staan nooit stil en bepalen hoe we ons voelen. Negatieve gedachten zijn de bron van ons ongeluk, maar het goede nieuws is dat we onze mind ook de richting van ons geluk op kunnen sturen. En nee, niet zozeer door positief te denken - gebleken is dat dit niet afdoende werkt - maar vooral door in actie te komen.
Deining van het leven
Al twintig jaar traint Pep mensen hoe ze hun geluk weer bij de lurven kunnen pakken. Want wie denkt dat geluk gewoon een kwestie van mazzel is, komt vroeg of laat bedrogen uit. Hij spreekt uit eigen ervaring en dat heeft hem gebracht waar hij nu is: een gelukkig mens met een missie. Volgens Pep gaat geluk niet vanzelf, al denken veel mensen er recht op te hebben. Naast alle rozenkleur, worden we immers ook uitgedaagd: teleurstellingen en verlies zijn nu eenmaal onlosmakelijk met het leven verbonden. Hij noemt dat de deining van het leven. Met de hieruit voortgekomen angsten, twijfel, gestuntel en weerstand doen we onszelf tekort en staan we ons geluk in de weg. Plezier maken, pijn vermijden en erbij willen horen zijn hierdoor onze belangrijkste drijfveren geworden met alle valkuilen die daarin verborgen liggen. Duurzaam, wezenlijk geluk komt altijd vanuit onze kern - legt hij uit - maar daar zijn veel mensen te ver vandaan geraakt. We zijn het gaan zoeken in succes, bezit en aanzien en zijn ons daarmee gaan identificeren. En we willen alsmaar meer en beter. Maar net zoals we dit alles op een bepaald moment verkregen, kan het allemaal ook zomaar weer verdwijnen.
Gelukslijn
Het gaat erom dat we onze basale ‘gelukslijn’ vinden en vervolgens leren om die vast te houden. Als we daartoe in staat zijn worden we niet meer zo beïnvloed door de deining. Dit begint met het helemaal goed hebben met jezelf. Je eigenste beste gezelschap zijn. Pep geeft het voorbeeld van een bijna ongeloofwaardig verhaal over een Siamese tweeling die voor altijd tot elkaar veroordeeld zijn. Beiden hebben ze totaal verschillende behoeftes. Zo heeft de ene een relatie en houdt van dansen en is de andere single en houdt meer van studeren. En ook al lijkt dit voor ons ‘normale’ mensen godsonmogelijk, zij schijnen zich prima te redden en zijn zelfs zielsgelukkig! Onafhankelijk van elkaar geven ze zichzelf een cijfer tien op de gelukschaal en zouden ze voor geen geld gescheiden worden. Een ander treffend voorbeeld is van een man die – nadat hij door een ongeluk niet meer kon lopen – poëzie was gaan schrijven. Schrijven bleek een ongekend talent van hem te zijn en het maakte hem intens gelukkig. Zo gelukkig dat wanneer hij nu de keuze zou mogen maken tussen het schrijverschap of de mogelijkheid om weer te kunnen lopen, hij zonder twijfel voor het schrijven zou kiezen.
Spaar jezelf niet
De moraal van deze twee verhalen is weer een bewijs dat duurzaam geluk vanuit onze kern ontstaat. Je kern is puur en autonoom, waardoor je een diepe voldoening ervaart. Je talenten ontplooien of je verbonden voelen met familie en goede vrienden brengen diezelfde voldoening. Geluk gaat dus niet om wat je hebt, maar om wie je bent. Wie kent niet iemand die ‘alles’ heeft, maar desondanks tóch niet gelukkig is? Het vergt dus moed om naar je talenten en verlangen op zoek te gaan en je niet alleen maar te laten leiden door de hier eerder beschreven drijfveren. Vraag jezelf liever af wat je altijd al goed kon en wat je diep vanbinnen verlangt. En – Pep herhaalt dit een aantal keer met klem - spaar jezelf niet! Niet twijfelen, zeuren en excuses verzinnen! Op de weg van de minste weerstand gebeurt er niets. Het verzwakt je. Vraag jezelf liever af wat je zou doen als geld geen rol zou spelen. Ga daarvoor! En wees vervolgens creatief in het vinden van middelen om je doel te bereiken. Tegenwoordig is zoveel mogelijk. We hebben geen enkel excuus meer. Iedere dag is er eentje dichter bij je dood. Dat zou ons niet moeten beangstigen, maar ons juist wakker moeten schudden. Eigen verantwoordelijkheid nemen doet pijn, maar het maakt je sterk. Pijn, angst en missers horen erbij wanneer je stroomopwaarts gaat. Die zorgen voor groei. Geluk moet je doen! Je kan het ook niet doen, maar dan kan je niets of niemand meer de schuld geven. Je moet het dus ook durven. Aan jou de keuze.