Sarah Britton

Ze straalt en blaakt van gezondheid, maar dat was niet altijd zo. Sinds Sarah Britton ontdekte hoe goede voeding je leven kan beïnvloeden, wil ze zo veel mogelijk mensen enthousiast maken. En dat lukt: haar blog heeft meer dan een kwart miljoen volgers.

Hoe is je passie voor voeding ontstaan?
"Ik kom uit een gezin waar niemand echt bezig was met gezonde voeding en groeide op met een doorsnee westers voedingspatroon met veel bewerkt voedsel en ongezonde ge- woontes. Ik was dan ook te dik, vaak moe en had een slechte huid. Zelfs toen ik op een zeker moment vegetarisch ging eten, was er nauwelijks sprake van verbetering. Tijdens mijn studie Design raakte ik geïnte- resseerd in environmental design, een richting waarmee een meer duurzame omgeving en manier van leven kunnen worden bereikt. Ons milieu en de wijze waarop we daar beter mee om kunnen gaan hield me al langer bezig. Tijdens mijn studie werd vaak gesproken over het Amerikaanse Arcosanti, een stadje waar architectuur en ecologie samenkomen - het wordt dan ook een 'arcologisch' project genoemd - en waar studenten van alles kunnen leren op het gebied van duurzaamheid. Het is in de jaren vijftig opgezet door de architect en pionier Paolo Santi. Het was alsof een stem me influisterde dat ik daarheen moest. Als aanvulling op mijn studie besloot ik om een cursus op hun biologische boerderij te volgen. Hier wilde ik vooral meer leren over voeding, want ergens wist ik ook wel dat ik iets niet goed deed. Ik zou vijf weken gaan, maar ben uiteindelijk een jaar gebleven."

Niemand weet beter wat je nodig hebt dan jij

Waarom was dat?
"Al na een paar weken daar voelde ik dat voeding mijn missie zou worden. Toen ik ernaartoe ging realiseerde ik me nog niet half hoe slecht ik er aan toe was. Maar na enige tijd in Arcosanti vielen de stukjes van de puzzel steeds meer op hun plaats. We aten er geen bewerkte voeding, maar uitsluitend vers voedsel dat ter plekke werd verbouwd. Ik was ineens heel veel buiten en volgde elke dag yogalessen. Met de dag voelde ik mijn energie en levenslust toenemen. De mist in mijn hoofd, die ik al die jaren had gevoeld, trok langzaam weg en ik kon weer helder denken. Ik kwam erachter dat ik al die jaren had geleden aan een suikerverslaving en dat dit ook de reden was van mijn lusteloosheid en andere klachten. Suiker geeft even een kick, maar het put je uit waardoor je er weer meer van eet. Zo beland je in een vicieuze cirkel. Door mijn nieuwe manier van leven en eten had ik het gevoel dat ik als het ware ontwaakte. En daarom ben ik lang gebleven. Ik wilde dit nooit meer loslaten. Een jaar lang heb ik mogen leren over hoe ik het beste met voeding om kan gaan en hoe ik het voor me kan laten werken. Voor het eerst in mijn leven voelde ik werkelijk passie voor iets en wilde ik niets liever dan op dit bijzondere pad van voeding en levensstijl blijven. Om de samenwerking tussen voeding, lichaam en geest nog beter te begrijpen, heb ik na dat jaar nog een opleiding in holistische voeding gevolgd. Mijn toekomst als designer had plaatsgemaakt voor een toekomst in de wereld van de voeding."

Wat wil je met je blog bereiken?
"Het is in de eerste plaats bedoeld om mensen te inspireren in de hoop dat ze betere keuzes maken in hun voeding en levensstijl. Ik ben er in 2007 mee begonnen en het heeft me heel wat doorzettingsvermogen gekost om te komen waar ik nu ben. Een blog opbouwen kost nu eenmaal tijd en inspanning. Ik wilde een plek creëren om alle kennis die ik tijdens het jaar in Amerika en mijn opleiding als voedingstherapeut heb opgedaan te delen. Elk klein stapje in de goede richting is er één. Het is niet mijn bedoeling om mensen de les te lezen, wel om ze enthousiast te maken. En ik vind het belangrijk dat ze de juiste informatie krijgen. Wat is de beste voeding die je jezelf kunt geven? Waarvan krijg je de meeste energie? Hoe kun je je het best wapenen tegen ziektes? Al dit soort vragen probeer ik naar mijn beste kunnen te beantwoorden. Ik heb het geluk gehad om in de afgelopen jaren steeds beter de gebruiksaanwijzing van ons lichaam te leren kennen, maar hoe komt het dat we dat nooit op school hebben geleerd? We leren van alles over van alles, maar over goede voeding - en waarom die zo broodnodig is - wordt met geen woord gerept. En daar begint het toch echt mee. Want wat heb je aan alle kennis of geld van de wereld wanneer je je niet optimaal voelt? Ik blijf me daarover verbazen en ben van mening dat kinderen van jongs af op school zouden moeten leren wat ze het beste kunnen eten en hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Het zou veel fysieke, mentale en leerproblemen voor- komen. Daarom voel ik me geroepen om zo veel mogelijk mensen belangrijke, eerlijke en onbevooroordeelde informatie te geven. Dat is ook de reden dat ik geen advertenties op mijn blog wil hebben. Ik krijg veel verzoeken van adverteerders en de verleiding is soms best groot, maar ik blijf bij mijn besluit om liever uit te gaan van mijn eigen kracht en daarnaast mijn site rustig en overzichtelijk te houden. De wereld is al schreeuwerig genoeg."

Ook jouw recepten zijn gratis te downloaden. Leef je dan alleen van licht en liefde?
(Lachend) "Nee hoor, daarvoor houd ik te veel van lekker eten! Maar liefde en licht zijn daarbij ook zeker essentieel. Naast mijn werk als vegetarisch chef werk ik als voedingstherapeut. Ook geef ik regelmatig workshops, lezingen en retreats. Sinds kort zijn er ook twee e-books via mijn website te koop en ik heb een contract getekend voor mijn eerste kookboek waar ik op dit moment aan werk. Dat zijn allemaal dingen die ik zelf doe, waardoor ik niet afhankelijk hoef te zijn van adverteerders. Dat voelt toch veel zuiverder. Zuiverheid is nu eenmaal waar ik voor sta, niet alleen wat voeding betreft."

Eet veel groente en fruit en het belangrijkste: stay happy!

Wat leer je tijdens jouw workshops?
"We maken bijvoorbeeld gerechten met voor- al groene (blad)groenten, omdat die een reinigende werking hebben en basisch, ofwel alkalisch zijn. Dat wil zeggen dat ze het zuur neutraliseren dat door stofwisselingsprocessen in ons lichaam ontstaat. De sleutel tot gezonde voeding ligt in de juiste verhouding van het zuur-base-evenwicht (de zuurgraad in het lichaam in pH-waarde, red). Zuurvormend zijn bijvoorbeeld vlees, vis, harde kaas, eieren, suiker, alle bewerkte voedings- middelen, koffie, alcohol, zwarte thee, frisdrank, straling en vooral stress. Een verzuurd lichaam is veel vatbaarder voor ziektes en daarom is het belangrijk om veel basische voeding te eten, zoals groenten en fruit. Deze vormen dan ook de basis van al mijn receptuur. Een heel goede manier om je lichaam te ontzuren is - hoe tegenstrijdig dat ook lijkt - met citroen. Je kunt de dag niet beter beginnen dan met een groot glas lauw water met het sap van een halve citroen." Je krijgt binnenkort je eerste kind. Heb je tips voor zwangere vrouwen? "Mijn algemene voedingsadvies voor iedereen, zwanger of niet, is om zo puur en schoon mogelijk te eten. Dan zit je altijd goed. Dus beperk het eten van bewerkt voedsel zo veel je kunt en eet veel fruit en groenten. En het allerbelangrijkste: vermijd stress. Stay happy! Zorg ervoor dat je niet te veel hooi op je vork neemt en dat je af en toe tijd vrij maakt om tot rust te komen. Wees dus niet te streng voor jezelf, ook niet met eten. Het moet vooral leuk blijven, anders houd je geen enkele nieuwe gewoonte vol. Daarom zijn mijn recepten ook heel toegankelijk. Maar omdat iedereen nu eenmaal anders is, kunnen behoeftes nogal verschillen. Daarom geef ik alleen binnen mijn praktijk gerichte voedings- adviezen. Verder kun je dat het best zelf uitvinden door zo goed mogelijk naar je lichaam te luisteren. Niemand weet het beter dan jij zelf, ook al volgen veel mensen liever wat regels van een ander op. Bij echte problemen is het natuurlijk raadzaam om bij een goede voedingstherapeut aan te kloppen. Nu ik zwanger ben neem ik wat extra supplementen zoals een goed opneembaar kruidenpreparaat voor extra ijzer, vitamine D3 en B12. Maar er gaat wat mij betreft niets boven natuurlijke voeding en een gezonde levensstijl. Het is het beste preventieve medicijn dat we hebben. Ik voel me bevoorrecht dat ik mijn kind zo'n goede start kan geven. Ik bedenk vaak hoe geweldig het is dat ons kind nu groeit op de goede voeding die ik mezelf geef en straks opgroeit met de beste voeding die ik het kan geven. Het voelt voor mij als een opwindende reis die ik samen met ons kind maak en waarbij ik - voorlopig nog - aan het roer mag staan. Ik hoop dat ik hiermee ook aan het begin sta van een nieuwe generatie waarbij gezonde voeding letterlijk met de paplepel is ingegeven."

Informatie: www.mynewroots.org
Tekst Roxane Catz
Fotografie Erik Sellgren

Over Sarah
De Canadese Sarah Britton (30) studeerde af in Design, maar raakte gefascineerd door voeding. Uiteindelijk vormden deze twee kwaliteiten een mooie match in haar blog My New roots, waarmee ze niet alleen prijzen won, maar inmiddels meer dan een kwart miljoen volgers heeft. Sarah is een holistic Nutritionist and Certified Nutritional Practitioner (CNP) en studeerde aan het Institute of holistic Nutrition in Toronto, Canada. Ze woont in Kopenhagen, schrijft recepten en artikelen, geeft kookworkshops en wordt vaak als spreker gevraagd, zoals vorig jaar op TeDxamsterdamWomen.